Sıfır Atık Geri Dönüşüm

Sıfır atık nedir sorusunu sıfır atık konteynerleri sisteminden önce cevaplayalım.

Sıfır atık; doğamızdan gelen kaynakların daha verimli kullanılması ile birlikte meydana gelen israfın önlenmesini, tüm atık oluşumlarının önlenmesini veya azaltılmasıyla birlikte atıkların oluştuğu durumlarda kaynaklarından ayrı ayrı toplanarak geri kazanımlarının sağlanmasını kapsayan bir atık yönetimidir.

Dünya nüfusundaki yüksek ivmeli artışıyla birlikte ekonominin ve sanayinin de gelişimiyle birlikte tüketimlerini giderek arttırmış ve bu durumun sınırlanmış kaynaklarımıza olan gereksinimlerini de arttırarak doğal kaynakları daha da verimli kullanma ihtiyaçlarımızı doğurmuştur. Atıkların bilinçsiz bir şekilde değil de daha da bilinçli yönetilmesi gerektiği gerçeği kaçınılmaz bir durum olmuştur. Çöp konteynerleri ve geri dönüşüm kutuları çevresel boyutta oldukça bertaraf edilen atıklardan ve aynı zaman da enerji kayıplarımızdan dünyamızı tehditten kurtarmaktadır.

Sıfır atık projesinde kullanılan çöp kutuları ve sıfır atık konteynerları ile birlikte geleceğe değer katılmıştır. Ankara’da başlanan Sıfır Atık Proje kapsamında yerleştirilen sıfır atık konteynerları, 2023 yılına kadar aşama aşama ülkemizde hayata geçirilmesi ilk hedeftedir.

Sıfır Atık Projesi kapsamında yerleştirilmek istenilen sıfır atık konteynerları ve çöp konteynerları aşağıdaki alanlarda hayata geçirilmesi planlanmaktadır:

 

  • Kamu kuruluşları ve kurumları
  • Tüm alışveriş merkezleri
  • Hastaneler
  • Dinlenme ve eğlenme mekanları
  • Eğitim kurumları
  • Büyük işletmeler ve firmalar

Sıfır Atık Sistemi ve Sıfır Atık Konteyner Kurulumu Nasıldır?

Sıfır atık projelerini hayata geçirmek isteyen işletmeler ve kurumlar, sıfır atık el kitabı ya da sıfır atık projesi başvuru formunu nereden alacağına dair bilgi sahibi olmalıdır. Dolasıyla bu durumda öncelik olarak T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı Sıfır Atık Sistemi Nasıl Kurulur? başlıklı veriden sistem hakkında ve yol haritası hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir işletmede sıfır atık konteynerları için yönetim şekli oluşturulurken ilk adım belirlenen 7 aşamalı yol haritası izlenir. Bu 7 aşama aşağıdaki belirttiğimiz şekildedir:

Merkez noktalarının belirlenmesi
Var olan durumun tespit edilmesi
Planlama aşaması
Oluşan gereksinimlerin belirlenerek temin edimesi
Bilinçlendirme ve Eğitim
Uygulama ve ardından Raporlama

Sıfır Atık Projesinin kapsamındaki işletmelerin ve kurumların biriktirme ekipmanlarında ve bilgi içeren afişlerinde sıfır atık konteynerları türlerine göre kullanılması gereken renk skalasını şu şekilde belirtmiştir:

 

Karton ve kâğıt atıkların için mavi renk,
Plastik atıkları için sarı renk,
Cam atıkları için yeşil renk,
Geri dönüşüm imkanı olmayan atıklar için siyah renk,
Metal atıkları için gri renk,
Tehlike içeren atıklar ve elektronik atıkları için şeffaf renk,
Organik atıkları için kahverengi,
Yemek artıkları için beyaz renk,
Ekmek artıkları için mor renk,
Tıbbi atıklar için, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamındaki poşetler ise kırmızı, kovaların ise turuncu renginin kullanılması zorunlu hale gelmiştir.